Advocaat moet duidelijk zijn over (andere) hoedanigheid, zoals die van onafhankelijk feitenonderzoeker

Van een advocaat mag worden verwacht dat hij of zij duidelijk is over de hoedanigheid waarin wordt opgetreden: als advocaat of in een andere rol. Toch is dit in de praktijk niet altijd even helder, blijkt onder meer uit de tuchtrechtspraak, aldus de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). In het belang van rolzuiverheid en het verschoningsrecht past de NOvA daarom de toelichting op gedragsregel 9 aan. Deze gewijzigde toelichting treedt in werking per 1 januari 2025.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aanwijzing zelfmelden, medewerking en zelfonderzoek gepubliceerd

Op 22 november is de lang verwachtte Aanwijzing zelfmelden, medewerking en zelfonderzoek van het OM gepubliceerd. Deze aanwijzing treedt per 1 januari 2025 in werking en schetst de kaders en voorwaarden voor zelfmelden van en medewerking aan een strafrechtelijk onderzoek naar (signalen van) mogelijke strafbare feiten gepleegd binnen de sfeer vaneen rechtspersoon.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kamervragen over het schenden van het verschoningsrecht door het OM

Op 11 november jl. zijn er kamervragen gesteld door de leden Palmen (Nieuw Sociaal Contract) en Van Nispen (SP) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het schenden van het verschoningsrecht door het OM. Aanleiding voor de vragen zijn onder meer de overeenkomst die tussen het OM en Stibbe is gesloten in de Box-zaak alsook de berichten over schending van het verschoningsrecht in de mondkapjesaffaire.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verschoningsrecht geschonden in mondkapjesaffaire?

Een RC in de Rechtbank Rotterdam heeft afgelopen donderdag ingegrepen in het strafrechtelijk onderzoek naar Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel (de mondkapjesaffaire). Zij worden verdacht van oplichting, verduistering en witwassen. Het OM heeft (ook) in deze onderzoek mogelijk het verschoningsrecht van advocaten geschonden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad verwerpt cassatie Weski in doorzoekingszaak

Hoge Raad 1 november 2024, ECLI:NL:HR:2024:1560

In strafzaken beschermt art. 98 Sv het verschoningsrecht door het in beslag nemen van vertrouwelijke stukken zonder toestemming te verbieden, waarbij de rechter-commissaris beslissingsbevoegd is. Tegen die beslissingen kan de verschoningsgerechtigde beklag instellen. Bij grote hoeveelheden digitale gegevens mag de rechter-commissaris onder strikte voorwaarden opsporingsambtenaren inzetten voor selectie, mits het verschoningsrecht gewaarborgd blijft. De strafrechter beoordeelt eventuele schendingen van dit recht in de strafzaak. Dit maakt aanvullende bescherming door de burgerlijke rechter overbodig; deze is daarom niet bevoegd in te gaan op beslissingen van de rechter-commissaris inzake inbeslagneming en selectie van gegevens.

Read More
Print Friendly and PDF ^