Procesafspraken t.a.v. (gewoonte)witwassen gehonoreerd, zowel in strafzaak als in samenhangende ontnemingszaak

Gerechtshof Amsterdam 23 juli 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:2401

De verdachte is door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaren. De Officier van Justitie heeft tevens een ontnemingsvordering aanhangig gemaakt, wat heeft geresulteerd in een vonnis waarbij de verdachte de verplichting tot betaling van € 202.747,62 aan de Staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel is opgelegd. De procesafspraken houden in: (1) Het openbaar ministerie zal in de ontnemingszaak ten aanzien van het gewoontewitwassen niet meer wederrechtelijk verkregen voordeel vorderen dan € 89.663. (2) Het openbaar ministerie beperkt zich niet in de hoogte van haar ontnemingsvordering ten aanzien van het telen en aanwezig hebben van hennep en de diefstal van stroom (feiten 2 en 3). (3) De verdachte ziet af van het indienen van verdere onderzoekswensen ten aanzien van het gewoontewitwassen en trekt alle eerder ingediende onderzoekswensen daaromtrent in onmiddellijk nadat het gerechtshof heeft verklaard dat het de procesafspraken aanvaardt.

Door de verdachte zal zijn strafbare handelen met betrekking tot het gewoontewitwassen (feit 1) worden erkend.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Advies AG aan Hoge Raad: geen herziening in zaak veroordeelde zakenman wegens witwassen van 17 miljoen euro

Parket bij de Hoge Raad 24 september 2024, ECLI:NL:PHR:2024:983

De herzieningsaanvraag in de zaak tegen de in 2014 onherroepelijk veroordeelde zakenman (de aanvrager) wegens onder meer het witwassen van 17 miljoen euro afkomstig van (de in mei 2004 doodgeschoten) vastgoedhandelaar Endstra, dient niet-ontvankelijk te worden verklaard. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Keulen de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag. Reden is dat in de aanvraag onvoldoende wordt uitgelegd waarom de aangevoerde omstandigheden in het licht van de bewijsvoering van het hof tot vrijspraak zouden moeten leiden. Maar ook bij een inhoudelijke beoordeling van de aanvraag zijn, in het licht van de bewijsvoering van het hof, de gegevens die in de aanvraag naar voren zijn gebracht volgens de AG van onvoldoende gewicht om te kunnen gelden als een novum.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak: Geen causale en temporele relatie tussen gronddelict valsheid in geschrifte en voorwerp van witwassen

Rechtbank Oost-Brabant 12 september 2024, ECLI:NL:RBOBR:2024:4211

De verdachte was betrokken bij het opmaken en gebruiken van valse documenten (zoals facturen en een contract) om geldstromen en eigendomsoverdrachten te verhullen, maar werd vrijgesproken van het witwassen van de geldbedragen omdat er onvoldoende bewijs was dat deze rechtstreeks uit misdrijven afkomstig waren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Balancing privacy and public interest in the fight against illicit financial flows: Lessons from an European Case Study

Illicit Financial Flows (IFF) – such as corruption and money laundering – have a significant negative impact on the enjoyment of human rights. Combating IFF is an integral part of the 2030 Agenda for Sustainable Development. SDG 16 explicitly promulgates the relation between the rule of law, social security and the fight against IFF. Cross-border data access and exchange by enforcement authorities is crucial to map and disrupt IFF, punish suspects and take away their criminally earned assets. At the same time, human rights restrain national enforcement authorities when combatting IFF. States must abstain from undue interference with individuals’ privacy rights, such as the storage of information relating to an individual’s private life and the sharing of such information. Pursuant to article 8 ECHR, interference with the right to respect for private – in accordance with the law – is only permissible if this is necessary in a democratic society, e.g. in the interests of national security and public safety. In this article we explore the balance between individual rights and states’ responsibilities in the fight against IFF; between privacy and the common good of fighting bad money. To what extent may privacy concerns be an obstacle to investigate global IFF? The conclusion is that there is an imbalance. The authors suggest that human dignity and human security should be given more weight in the balancing of human rights in this context.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak voor witwassen met bitcoins na eerdere veroordeling in eerste aanleg

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 2 december 2022, ECLI:NL:GHARL:2022:10570

De verdachte is eerder door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf. Hij koopt en verkoopt bitcoins zonder persoonsgegevens van verkopers te vragen, en wisselt deze om naar giraal geld via een Amerikaanse bitcoinexchange. Dit leidt tot een melding van ongebruikelijke transacties en een onderzoek naar witwassen. Het hof stelt vast dat er geen direct verband is tussen de bitcoins en een specifiek misdrijf, en er zijn geen aanwijzingen dat de bitcoins aan het Darknet gerelateerd zijn. De verdachte geeft een verklaring over zijn handel en er is geen bewijs van belemmering van onderzoek. Daarom wordt de verdachte vrijgesproken en het eerdere vonnis vernietigd.

Read More
Print Friendly and PDF ^