Artikel: Verdediging van bestuurders en 'feitelijk leidinggevers'

Als het gaat om de verdenking van strafbare feiten die door een rechtspersoon zouden zijn gepleegd, is het mogelijk dat (ook) de bestuurder of leidinggevende van die rechtspersoon als feitelijk leidinggever aansprakelijk wordt gesteld in een strafrechtelijke procedure. De verdediging van de vermeende feitelijk leidinggever heeft tegen die verdenking een breed palet aan verweren tot haar beschikking. Zowel het strafrecht als het civiele bestuurdersaansprakelijkheidsrecht bieden daarvoor voldoende mogelijkheden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Leergang Bestuurlijke Boete 2024 | Start 23 mei 2024

De bestuurlijke boete is niet meer weg te denken uit het handhavingspalet van de overheid. Boetes zijn punitieve sancties en vinden we op tal van terreinen. Denk bijvoorbeeld aan de: financiële toezichts- en privacywetgeving, SZW-wetgeving (o.a. Arbeidsomstandighedenwetgeving, Wet arbeid vreemdelingen, Arbeidstijdenwet, Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag), levensmiddelenwetgeving, Huisvestingswet, Wet op het Centraal bureau voor de statistiek, Wet dieren, Meststoffenwet, Wet inburgering, Woningwet, Huisvestingswet, Binnenvaartwet, Mediawet 2008, Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen, Geneesmiddelenwetgeving, milieurecht, en het consumentenrecht. Dat betekent dat veel bestuursorganen de mogelijkheid hebben om boetes op te leggen en dat burgers, bedrijven en overheden met boetes te maken (kunnen) krijgen.

Read More
/Source
Print Friendly and PDF ^

Veroordelingen, maar ook vrijspraken voor 15 natuurlijke personen en 12 rechtspersonen in fraudezaak met Vestia als benadeelde partij

Onlangs heeft het gerechtshof Den Haag uitspraak gedaan in fraudezaken tegen 27 verdachten (15 natuurlijke personen en 12 rechtspersonen). Twee medewerkers van de toenmalige woningcorporatie Vestia in Rotterdam en Den Haag lieten zich in privé betalen uit de opbrengsten van onderhouds- en schoonmaakcontracten die Vestia met verschillende bedrijven was aangegaan. Dit vond plaats in de periode van februari 2015 tot en met november 2018.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beklag tegen verstrekken gegevens in zaak van voormalig verpleegkundige gegrond: geen sprake van zeer uitzonderlijke omstandigheden die maken dat het verschoningsrecht moet worden doorbroken.

Rechtbank Noord-Nederland 29 februari 2023, ECLI:NL:RBNNE:2024:686

De rechtbank verklaart het beklag van een praktijkondersteuner van een huisarts, gericht tegen het verstrekken van gevoelige gegevens met betrekking tot een voormalig verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, gegrond. Verdachte zich schuldig zou hebben gemaakt aan het voortijdig beëindigen van het leven van ongeveer twintig COVID-patiënten, die verpleegd werden op de afdeling van de instelling (instelling) waar Verdachte op dat moment werkzaam was. Naar het oordeel van de rechtbank is geen sprake van zeer uitzonderlijke omstandigheden die maken dat het verschoningsrecht van de praktijkondersteuner moet worden doorbroken. De enkele mogelijkheid dat de gevorderde gegevens informatie zouden kunnen bevatten waarin aanknopingspunten zouden kunnen worden gevonden voor nader onderzoek, dat wil zeggen meer of anders dan het onderzoek dat thans al is of wordt uitgevoerd, is daarvoor naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende zwaarwegend.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verdachte voor verkoop persoonsgegevens voor Whatsappfraude aangehouden

Op dinsdag 5 maart werd een 38-jarige man uit Zoetermeer aangehouden in een onderzoek naar handel in gegevens die gebruikt werden voor het plegen van WhatsAppfraude. De recherche en het Cybercrimeteam van de politie eenheid Midden-Nederland kwamen de man op het spoor door een eerdere aanhouding in 2023. Een oplettende hoteleigenaar in West-Utrecht maakte toen melding van een verdachte situatie, omdat tijdens schoonmaken van een van de hotelkamers meerdere laptops, met afgeplakte camera’s, werden aangetroffen.

Read More
Print Friendly and PDF ^