Artikel: De last onder dwangsom in het financieel toezicht

De last onder dwangsom is niet meer weg te denken uit het financieel toezicht. 25 jaar geleden maakte het instrument zijn opwachting in de financiële wetgeving. Met als doel de bestuursrechtelijke handhaving door de financiële toezichthouders naar een hoger plan te tillen. Inmiddels leggen DNB en de AFM jaarlijks een tiental dwangsommen op om overtredingen te beëindigen. Voor de betrokken financiële onderneming kan een dwangsom, ondanks de focus op herstel en niet op straf, grote impact hebben. Hoe te navigeren in dit spanningsveld en de juridische en reputationele risico's te beheersen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad casseert doorbreking verschoningsrecht notaris

Hoge Raad 25 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:446

De beschikking in de zaak van een notaris waarin ik klaagde over het oordeel van de rechtbank dat sprake was van zeer uitzonderlijke omstandigheden waarin het belang dat de waarheid aan het licht komt – ook waar het gaat om informatie die onder het verschoningsrecht valt – voorrang krijgt boven het verschoningsrecht, is gecasseerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad vernietigt veroordeling kapitein na dodelijk arbeidsongeval op zee: geen ‘werkgever’ in zin van Arbowet

Hoge Raad 18 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:411 en ECLI:NL:HR:2025:410

De Hoge Raad vernietigt in een uitspraak van vandaag de veroordeling van een kapitein voor overtreding art. 32 Arbeidsomstandighedenwet ivm (dodelijk) arbeidsongeval lassers op sleephopperzuiger. Dat de verdachte op het moment dat het arbeidsongeval plaatsvond als kapitein het gezag voerde over het varende schip en daarmee ook over de bemanning daarvan, brengt nog niet mee dat hij daarmee in een zodanige (contractuele) gezagsverhouding tot die bemanningsleden stond dat hij als ‘werkgever’ in de zin van de Arbeidsomstandighedenwet kan worden aangemerkt. De zaak wordt teruggewezen naar het hof voor een nieuwe berechting.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vooraf ingevulde aangifte wekt geen vertrouwen op

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 5 maart 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:1264

De rechtbank oordeelt dat belanghebbende geen geslaagd beroep kan doen op het vertrouwensbeginsel. Het volgen van een vooraf ingevulde aangifte bij de voorlopige aanslag door de Belastingdienst schept geen te eerbiedigen vertrouwen. Belanghebbende blijft zelf verantwoordelijk voor een juiste en volledige aangifte. Het beroep is ongegrond verklaard.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoek naar witwassen binnen de pallet- en emballagehandel

De FIOD heeft vanaf zondag 10 maart tot en met woensdag 12 maart vier aanhoudingen en zes doorzoekingen verricht in een strafrechtelijk onderzoek. Diverse vlees- en palletbedrijven en vier mannen (van 34, 34, 40 en 48 jaar) uit Dordrecht, Ede en Oosterbeek worden verdacht van het op grote schaal witwassen van gelden door de fictieve inkoop van pallets en/of emballage en het direct contant maken van de gelden. De woningen van de verdachten en een bedrijfspand in Zevenbergen zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op luxe goederen en contante geldbedragen van in totaal 154.000 euro, auto’s, een bedrijfspand, woningen en fysieke en digitale administratie en gegevensdragers. 

Read More
Print Friendly and PDF ^