Hoge Raad bevestigt veroordeling terminalmanager voor feitelijk leidinggeven aan milieuovertredingen

Hoge Raad 22 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:630

De verdachte was ten tijde van het incident werkzaam als terminalmanager bij A B.V., een onderneming die zich bezighoudt met opslag en transport van gevaarlijke stoffen. Op 14 oktober 2009 vindt bij het Rail Chemie Centrum in Rotterdam een ernstig incident plaats: bij het handmatig beladen van een treinwagon met methanol ontstaat een lekkage. De verdachte is veroordeeld wegens medeplegen van feitelijk leidinggeven aan milieuovertredingen bij het beladen van een wagon met methanol. De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep dat zich richt op bewijsklachten over de betrokkenheid van de verdachte. Het hof heeft terecht vastgesteld dat de verdachte als terminalmanager operationeel leiding gaf. Het feit dat de verdachte het terrein verliet, vormt samen met zijn eerdere opdracht strafrechtelijk verwijtbaar handelen. Meerdere getuigenverklaringen bevestigen dat de verdachte actief druk uitoefende om de gevaarlijke belading door te laten gaan. Het hof heeft de bewijsoverwegingen voldoende gemotiveerd en juridisch correct opgebouwd. Er is geen sprake van denaturering of onjuiste interpretatie van verklaringen. De veroordeling blijft in stand, het beroep wordt verworpen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Zakenrekening gebruikt voor witwassen na internationale oplichtingsconstructie

Gerechtshof Amsterdam 14 april 2025, ECLI:NL:GHAMS:2025:973

Het gerechtshof veroordeelt een man voor schuldwitwassen van 85.000 euro, afkomstig uit een internationale oplichtingszaak via valse e-mails. Het bedrag is ten onrechte overgemaakt door een Grieks bedrijf naar zijn zakelijke rekening. De verdachte neemt het geld deels contant op en geeft een ongeloofwaardige verklaring over de herkomst. Het hof oordeelt dat hij minstens had moeten vermoeden dat het geld van misdrijf afkomstig was. Het ne bis in idem-verweer wordt verworpen, omdat de Griekse rechter geen inhoudelijke uitspraak heeft gedaan. De verdachte krijgt een taakstraf van 100 uur. De benadeelde partij krijgt 85.000 euro schadevergoeding toegewezen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Proefschrift: Het onderscheid tussen commuun en bijzonder strafrecht

Het proefschrift van Cnossen onderzoekt de wisselwerking tussen het commune en het bijzondere materiƫle strafrecht in Nederland. De centrale vraag luidt: Is de doorwerking van bijzonder materieel strafrecht op het commune materiƫle strafrecht legitiem, bezien vanuit het codificatiebeginsel en toegespitst op de beginselen van schuld en legaliteit?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Provincie mag Tata Steel dwangsommen opleggen voor uitstoot ongare kooks

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied mag namens de provincie Noord-Holland dwangsommen opleggen aan Tata Steel om haar te dwingen te stoppen met het uitstoten van ongare kooks. Ook heeft de provincie terecht de aanvraag van Tata Steel afgewezen voor een omgevingsvergunning voor het beperkt mogen uitstoten van ongare kooks. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Dodelijk arbeidsongeval door ondeugdelijke veiligheidsmaatregelen: recyclingbedrijf krijgt geldboete van 80.000 euro

Rechtbank Amsterdam 11 april 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:2329

Een kunststofrecyclingbedrijf wordt veroordeeld tot een geldboete van 80.000 euro wegens het opzettelijk schenden van de Arbowet. Door het ontbreken van een machine-RI&E en gebrekkige beveiliging van een shredder ontstaat een dodelijk arbeidsongeval. De rechtbank oordeelt dat het bedrijf wist of moest weten dat hierdoor ernstig gevaar te verwachten was. Vrijspraak volgt voor andere onderdelen van de tenlastelegging. De straf valt lager uit vanwege de verbetermaatregelen na het ongeval.

Read More
Print Friendly and PDF ^