Kroniek Toezicht en Handhaving

Vorig jaar werd geschreven dat evenredigheid hét thema was in bestuursrechtelijk Nederland en dat dit algemene beginsel van behoorlijk bestuur ook in toezichts- en handhavingsdossiers van de AFM en DNB, die bestuurlijke maatregelen dienen te treffen die doeltreffend en afschrikwekkend zijn maar ook evenredig, een belangrijke rol speelt. In deze kroniekperiode is dat niet anders. Uit de uitspraken die in deze periode zijn verschenen blijkt hoe de ontwikkelingen met betrekking tot het evenredigheidsbeginsel hun weerslag hebben gekregen op de toetsing door bestuursrechters van het optreden van de financiële toezichthouders. De algehele trend die de auteurs signaleren is dan ook van een indringend toetsende bestuursrechter die duidelijk oog heeft voor evenredigheid. Dat is uitgemond in verschillende richtinggevende uitspraken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM Fraudemonitor: toename aantal strafbeschikkingen

Zowel op verticale als horizontale fraude worden in 2021 en 2022 meer zaken afgedaan dan dat er instroomden in die jaren. Het aantal zaken dat in procenten van het totaal naar de rechter gaat neemt iets af. Het aantal OM-strafbeschikkingen neemt iets toe ten opzichte van eerdere jaren. Het OM merkt op dat de ervaring leert dat bij fraude het sepotpercentage gemiddeld hoger is dan bij commune delicten omdat het zaken betreft die zich op het grensvlak van een civielrechtelijk geschil en een al dan niet voldoende bewijsbaar strafbaar feit bevinden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: ESG litigation in de financiële sector; over class actions, climate change en greenwashing

ESG kan ook in de financiële sector op veel aandacht rekenen, zowel van de wetgever als van de toezichthouders. Het gaat daarbij niet alleen om de mogelijke bijdrage van financiële ondernemingen aan het tegengaan van klimaatverandering en het naleven van mensenrechten, maar ook om onjuiste of misleidende duurzaamheidsclaims (‘greenwashing’) van financiële ondernemingen. Ook andere stakeholders zoals belangenorganisaties mengen zich in toenemende mate in het ESG debat. ESG litigation, al dan niet in de vorm van collectieve acties, lijkt ook in de financiële sector onvermijdelijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor meermalen feitelijk leidinggeven aan schuldwitwassen

Gerechtshof Amsterdam 27 november 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:2848

De Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het meermalen feitelijk leidinggeven aan schuldwitwassen. Twee vennootschappen hebben in het kader van de Seed Capital regeling diverse geldbedragen ontvangen van het startersfonds BV 1. De vennootschappen speelden een rol in zogenoemde kasrondes waarin de ten behoeve van die vennootschappen ontvangen gelden, die toebehoorden aan bedrijf, werden rondgepompt. Middels het doorstorten van de gelden naar verschillende (rechts)personen, waardoor de herkomst van het geld werd verhuld, leverde de Verdachte als feitelijk leidinggever van die gedragingen een essentiële bijdrage aan het witwassen van die gelden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het EOM vaker in beeld bij BTW-fraude

In de media verschijnen steeds meer berichten over arrestaties en doorzoekingen op verzoek van het Europees Openbaar Ministerie wegens grootschalige grensoverschrijdende btw-fraude. Onderbelicht blijft echter of dit orgaan in die btw-strafzaken wel bevoegd is. Het EOM is in btw-strafzaken slechts bevoegd indien het opzettelijke handelen of nalaten betrekking heeft op het grondgebied van twee of meer lidstaten en er een totale schade van ten minste 10 miljoen EUR mee is gemoeid.

Read More
Print Friendly and PDF ^