Kroniek ondernemingsstrafrecht

In de tweede helft van 2024 hebben zich verschillende ontwikkelingen voorgedaan die relevant zijn voor het ondernemingsstrafrecht (in ruime zin). Naast algemene ontwikkelingen op het gebied van het ondernemingsstrafrecht wordt in deze kroniek aandacht besteed aan fiscaal strafrecht, financieel strafrecht, milieustrafrecht, corruptie, bijzondere wetgeving, Europees strafrecht en cybercrime.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak bestuurder voor medeplegen valsheid in geschrift en het opzettelijk gebruikmaken van valse geschriften

Rechtbank Rotterdam 24 december 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:13531

De verdachte, een bestuurder en 98% aandeelhouder van een vennootschap, werd vervolgd voor het medeplegen van valsheid in geschrift en het opzettelijk gebruikmaken van valse geschriften. Het Openbaar Ministerie stelde dat hij verantwoordelijk was voor onjuiste belastingaangiften en een frauduleuze aanvraag voor Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Functioneel daderschap in de Huisvestingswet: nieuwe ruimte voor woningeigenaren

Sinds mei 2023 geldt een nieuwe invulling van het overtredersbegrip in bestuursrechtelijke handhavingszaken. Het bestuursrecht heeft zich namelijk aangesloten bij de strafrechtelijke vereisten voor functioneel daderschap. Functioneel daderschap komt veel voor in zaken waar woningeigenaren de Huisvestingswet overtreden. Overtredingen die hun huurders begaan, kunnen nu moeilijker worden toegerekend aan woningeigenaren. Deze zaak is daar een goed voorbeeld van. Zo blijkt dat zonder signalen van een overtreding, in beginsel geen plicht geldt om de woning die je verhuurt te controleren op overtredingen. Deze annotatie analyseert Huisvestingswetuitspraken en stelt een kanttekening bij de ruimte die huiseigenaren nu wordt geboden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gerechtshof spreekt verdachte deels vrij in zaak rond obligatiefraude

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 18 februari 2025, ECLI:NL:GHSHE:2025:411

De verdachte, bestuurder van een financieringsmaatschappij, wordt vervolgd voor oplichting door een rechtspersoon. De vennootschap gaf obligaties uit met de belofte van hoge rendementen en zekere terugbetaling. De inleg van beleggers zou onder andere worden geïnvesteerd in een helikopterbedrijf in Costa Rica. In werkelijkheid werden de ingelegde gelden gebruikt om bestaande verplichtingen te voldoen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Richtinggevende uitspraak CBb over bevoegdheid AFM/DNB om boetes met naam en toenaam te publiceren

College van Beroep voor het bedrijfsleven 25 februari 2025, ECLI:NL:CBB:2025:102

Zowel de AFM als DNB publiceren al jaren nagenoeg alle boetebesluiten. Zij doen dit vrijwel steeds zonder anonimisering. Dat komt omdat deze toezichthouders bij publicatiebesluiten volstaan met de beoordeling of sprake is van een "individuele bijzondere situatie waarbij de door de boeteling te verwachten schade zodanig uitzonderlijk is dat het belang van de bescherming van de markt daarvoor zou moeten wijken". Van zo'n situatie is volgens AFM en DNB nagenoeg nooit sprake. De toezichthouders zullen na de onderstaande uitspraak evenwel per geval werk moeten gaan maken van een evenwichtigheidsbeoordeling.

Read More
Print Friendly and PDF ^