Wat is nodig voor medeplegen aan oplichting?

Hoge Raad 18 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:328

De verdediging stelt dat uit het dossier onvoldoende blijkt dat de verdachte nauw en bewust heeft samengewerkt met medeverdachten bij de exploitatie van de malafide webshops. De Hoge Raad verwerpt het middel, onder verwijzing naar de conclusie van de advocaat-generaal. Uit het bewijs blijkt dat de verdachte toegang heeft tot verschillende frauduleuze websites, waaronder [website 2].com, en actief bijdraagt door advertenties te plaatsen, bankpassen te regelen en chatcontact te onderhouden over de criminele activiteiten. Op zijn USB-stick zijn database dumps aangetroffen met gebruikersgegevens en sporen van de frauduleuze websites. De verklaring van een medeverdachte bevestigt dat via Skype werd afgesproken wie “de website draaide”. De verdachte deelt ook bankgegevens en biedt zijn geldezels aan. Deze handelingen vormen een substantiële bijdrage die verder gaat dan hulpverlening.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hof bevestigt functioneel daderschap: Eigenaar administratiekantoor, tevens eenmanszaak strafrechtelijk aansprakelijk voor omzetbelastingfraude werknemers

Gerechtshof Den Haag 25 maart 2025, ECLI:NL:GHDHA:2025:489

De verdachte is een natuurlijk persoon die als eigenaar en enig bestuurder van een eenmanszaak (bedrijf 1]) een administratiekantoor exploiteert. Binnen deze onderneming stuurt zij vijf à zes werknemers aan. Het kantoor verzorgt onder meer omzetbelastingaangiftes voor klanten. In deze zaak staat het administratiekantoor centraal in een omvangrijk fraudeonderzoek waarbij gedurende een periode van bijna drie jaar onjuiste aangiftes omzetbelasting zijn ingediend ten name van een klant, bedrijf 2, geleid door medeverdachte. De aangiftes zijn opgemaakt door twee werknemers van het kantoor, zonder dat de verdachte daarin direct betrokken lijkt te zijn geweest.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rb: Bankafschrift bevat geen geheimhoudersinformatie

Rechtbank Limburg 25 maart 2025, ECLI:NL:RBLIM:2025:2770

De verdachte wordt verweten dat hij, samen met zijn moeder (medeverdachte), de herkomst van een Volkswagen E-golf, een chalet en een geldbedrag van 15.925 euro heeft verhuld door deze goederen op naam van zijn moeder te stellen terwijl hij de feitelijk rechthebbende was. De raadsman heeft zich op het standpunt gesteld dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk dient te worden verklaard in de vervolging, nu zich geheimhouderinformatie in het dossier bevindt. Immers werden de bankafschriften van de medeverdachte gericht aan het kantoor van de raadsman toegevoegd aan het dossier.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie van AG Wattel over verhuld vermogen, spontane, internationale informatie-uitwisseling en de strafrechtelijke vervolging wegens het structureel niet voldoen aan een informatieverplichting

Parket bij de Hoge Raad 25 maart 2025, ECLI:NL:PHR:2025:259

De verdachte wordt strafrechtelijk vervolgd wegens het structureel niet voldoen aan een informatieverplichting over mogelijk verhuld vermogen. De aanleiding was een spontane, internationale informatie-uitwisseling van bankgegevens door de Duitse fiscus. Het hof verklaart het OM niet-ontvankelijk wegens vermeende schending van het gebruiksvoorbehoud. De AG oordeelt dat strafrechtelijke vervolging op basis van deze gegevens wél is toegestaan. De gegevens zijn rechtmatig verkregen en uitsluitend gebruikt voor fiscale doeleinden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Transactie gesloten terwijl de zaak al onder de rechter was geaccepteerd: OM niet-ontvankelijk

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 28 maart 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:1779

De verdachte is feitelijk leidinggever van een besloten vennootschap en is betrokken bij het strafrechtelijk onderzoek met de codenaam “Generaal”. De verdachte wordt verweten dat hij samen met anderen valse administratie heeft gevoerd, accijns op alcohol heeft ontdoken en ruim 110.000 euro heeft witgewassen. Opmerkelijk aan deze zaak is dat tussen het Openbaar Ministerie en de verdediging, ná dagvaarding en tijdens de lopende procedure, een buitengerechtelijke regeling is getroffen in de vorm van een transactieaanbod als bedoeld in artikel 74 van het Wetboek van Strafrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^