Over de niet langer geheime, maar onrechtmatige werkwijze van het OM & de Fiod bij het vorderen van e-mails in strafzaken.

Door Muriël Rosing & Jakoline Winkels (strafrechtadvocaten bij Stibbe)

Op 21 januari 2022 publiceerden wij een blog op BijzonderStrafrecht.nl over de omgang van het OM met geheimhouderinformatie die met behulp van bijzondere opsporingsbevoegdheden in beslag wordt genomen. Daarbij publiceerden wij de via een beroep op de Wob verkregen grotendeels zwartgelakte Handleiding die het OM hierbij hanteert. Inmiddels heeft het OM na aanhoudende verzoeken daartoe de Handleiding gedeeld zonder zwartgelakte passages. Naar nu blijkt zijn de inbreuken die op het professioneel verschoningsrecht worden gemaakt nog omvangrijker, ernstiger en stelselmatiger dan wij op grond van de stroomschema’s al in beeld hadden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Advies AG aan Hoge Raad: verschoningsrecht buitenlandse advocaten in dienstbetrekking werkzaam bij Shell mag niet afhankelijk worden gemaakt van naleving regelgeving van de NOvA

Parket bij de Hoge Raad 25 januari 2022, ECLI:NL:PHR:2022:62

De beslissing van de rechtbank, dat buitenlandse advocaten die in dienstbetrekking werkzaam zijn bij Shell in Nederland en die niet beschikken over een door Shell ondertekend professioneel statuut, zoals bedoeld in art. 5.12 Verordening op de advocatuur, geen verschoningsgerechtigden zijn in de zin van art. 218 Sv, kan niet in stand blijven omdat de rechtbank daarmee een onjuist toetsingskader heeft gehanteerd. Dat adviseert advocaat-generaal Spronken de Hoge Raad in haar conclusie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vertrouwelijke correspondentie tussen advocaten toch op te vragen via de Wob

Eerder al geprobeerd maar ook nu zonder resultaat. De geheimhoudingsplicht van de advocaat (artikel 11a van de Advocatenwet) geeft een plicht voor advocaten, hun medewerkers en personeel en andere betrokken personen. Nu in dat artikel niet is opgenomen in welke gevallen onder de geheimhoudingsplicht vallende informatie mag worden verstrekt, vindt de Raad van State dat 11a geen bijzondere openbaarmakingsregeling met een uitputtend karakter is (en dus de Wob niet opzij zet). Waar de Raad van State behoefte aan heeft is dus kennelijk een wat nader geclausuleerde bepaling, zoals artikel 7:457 BW.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het beheer van derdengelden door advocaten

Zo nu en dan blijkt de derdengeldenrekening van een advocatenkantoor oneigenlijk gebruikt te worden. In deze bijdrage wordt aandacht besteed aan de toepasselijke regels, het toezicht op het derdengeldenbeheer en het verschoningsrecht van de advocaat in relatie tot derdengelden. Ook komen enkele misstanden rond het derdengeldenbeheer aan de orde en doet de auteur een suggestie voor een betere regeling.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Over de geheime en onrechtmatige werkwijze van het OM & de Fiod bij het vorderen van e-mails in strafzaken

Door Muriël Rosing & Jakoline Winkels (strafrechtadvocaten bij Stibbe) Afgelopen weekend publiceerden diverse media over het kort geding dat advocaten van Stibbe hebben aangespannen tegen het OM en de Fiod in een principiële procedure over de stelselmatige en ernstige inbreuk op het professionele verschoningsrecht van advocaten. Een belangrijk thema in die procedure is de geheime, interne werkwijze van het OM over de omgang met geheimhouderinformatie die met behulp van bijzondere opsporingsbevoegdheden in beslag wordt genomen. De procedure is volgens het OM vastgelegd in een Handleiding (ook wel aangeduid als ‘Protocol Geheimhouders’). Door (veel) advocaten en rechters is jarenlang ten onrechte vertrouwd op deze procedure.

Read More
Print Friendly and PDF ^