Vrijspraak bestuurder voor medeplegen valsheid in geschrift en het opzettelijk gebruikmaken van valse geschriften

Rechtbank Rotterdam 24 december 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:13531

De verdachte, een bestuurder en 98% aandeelhouder van een vennootschap, werd vervolgd voor het medeplegen van valsheid in geschrift en het opzettelijk gebruikmaken van valse geschriften. Het Openbaar Ministerie stelde dat hij verantwoordelijk was voor onjuiste belastingaangiften en een frauduleuze aanvraag voor Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR herhaalt eisen die worden gesteld aan motivering van schatting van wederrechtelijk verkregen voordeel

Hoge Raad 18 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:288

Betrokkene, werkzaam bij een notariskantoor, heeft geldbedragen van een derdengeldrekening naar zijn eigen privérekening laten overboeken. De ontnemingszaak richt zich op de vaststelling van het wederrechtelijk verkregen voordeel (w.v.v.) op grond van artikel 36e, tweede lid (oud), Wetboek van Strafrecht. In hoger beroep heeft het hof Den Haag dit voordeel geschat op € 594.192,67. Betrokkene stelt cassatie in, met de klacht dat deze schatting ontoereikend is gemotiveerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Richtinggevende uitspraak CBb over bevoegdheid AFM/DNB om boetes met naam en toenaam te publiceren

College van Beroep voor het bedrijfsleven 25 februari 2025, ECLI:NL:CBB:2025:102

Zowel de AFM als DNB publiceren al jaren nagenoeg alle boetebesluiten. Zij doen dit vrijwel steeds zonder anonimisering. Dat komt omdat deze toezichthouders bij publicatiebesluiten volstaan met de beoordeling of sprake is van een "individuele bijzondere situatie waarbij de door de boeteling te verwachten schade zodanig uitzonderlijk is dat het belang van de bescherming van de markt daarvoor zou moeten wijken". Van zo'n situatie is volgens AFM en DNB nagenoeg nooit sprake. De toezichthouders zullen na de onderstaande uitspraak evenwel per geval werk moeten gaan maken van een evenwichtigheidsbeoordeling.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gerechtvaardigde inbreuk op recht op bronbescherming, Staat had journalisten eerder moeten informeren

Rechtbank Den Haag 26 februari 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:2716

Het Openbaar Ministerie heeft in een lopend strafrechtelijk onderzoek een gesprek afgeluisterd tussen drie verdachten en journalisten van De Correspondent. Daarmee is volgens De Correspondent hun bronbescherming geschonden. De Correspondent eist dat de rechter zich uitspreekt over de mate waarin journalisten zich beschermd moeten weten tegen dergelijke afluisterpraktijken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling steenfabriek vanwege waterverontreiniging

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 12 februari 2025, ECLI:NL:GHARL:2025:940

Een steenfabriek wordt vervolgd voor het zonder vergunning lozen van regenwater vermengd met klei in twee watergangen rondom het bedrijf. De lozing vond plaats op 18 mei 2021 en betreft een overtreding van artikel 6.2 (oud) van de Waterwet. De verdachte had wel een vergunning voor de lozing van mogelijk verontreinigd hemelwater, maar deze was gebonden aan voorwaarden die in dit geval niet waren nageleefd.

Read More
Print Friendly and PDF ^